Sztuka przygotowywania zdrowych przekąsek.
Koronnymi składnikami smaku w winogronie są węglowodany, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki dają winu trzy z pięciu bazowych smaków: słodki, kwasowy oraz gorzki. W jakimkolwiek czy też razie, istnieje obszerna ilość substancji w winogronach, które gwarantują smak. Substancje te są bieżące w znikomych liczbach (mierzonych w pewnych sytuacjach w milionowych fragmentach). Wszystkie te substancje dają winogronom specyficzny smak, określany, jako smak fundamentalny. Smak podstawowy znamionuje każdą formę winorośli. Większość składników smakowych odnajdują się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. Wskutek tego istotne jest, aby tłoczenie absorbowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Trzeba rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest specyficznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, w trakcie gdy bukiet jest specyficznym zapachem sposobu produkowania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona posiadają ten sam aromat, niemniej jednak odmienny bukiet.
3. Więcej informacji
4. Zobacz szczegóły
5. Przeczytaj więcej Porady na temat organizacji udanych wesel i przyjęć.